Domů
Elektřina
2017: Jádro dominantním zdrojem elektřiny v EU, OZE těsně předčily uhlí
Renewable and thermal power plant. Wind, nuclear power plant. OZE a jaderná elektrárna, větrná elektrárna. Zdroj: pixabay (CC)

2017: Jádro dominantním zdrojem elektřiny v EU, OZE těsně předčily uhlí

V loňském roce byla poprvé v historii EU zaznamenána vyšší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů (solárních, větrných a biomasových) než z uhelných zdrojů. První příčku dle podílu na výrobě elektřiny si mezi zdroji udržují jaderné elektrárny. Tyto informace vyplývají ze studie, za kterou stojí think tank Sandbag ve spolupráci s německým Agora Energiewende.

V roce 2017 se větrné, solární a biomasové zdroje podílely na výrobě elektřiny v EU z 20,9 %. Společná výroba těchto tří OZE tak předčila o tři desetiny procenta produkci uhelných zdrojů (20,6 %). Méně než zmíněné OZE se na výrobě elektřiny podílely také plynové elektrárny (19,7%).

Od roku 2010 vzrostla roční výroba elektřiny obnovitelných zdrojů v EU o 377 TWh, což je více než roční produkce elektřiny Velké Británie. Hlavní příčinou nárůstu výroby OZE na loňských 679 TWh je navýšení výroby větrných elektrárny (VtE). Elektrárny poháněné větrem v roce 2017 zaznamenaly výrobu 364 TWh, ještě v roce 2010 přitom vyrobily pouze 150 TWh.

Jedním z hlavních tahounů nárůstu výroby elektřiny z VtE bylo Německo, kde vloni došlo k rekordnímu nárůstu instalovaného výkonu větrných elektráren o necelých 6 GW na 55,5 GW. Na meziročním nárůstu výroby elektřiny VtE měly svůj podíl také příznivé povětrnostní podmínky především ve 4. čtvrtletí loňského roku.

Solární elektrárny si polepšily z 23 TWh v roce 2010 na loňských 119 TWh. Nejnižší nárůst výroby ve srovnání s rokem 2010 byl zaznamenán u výroby biomasových zdrojů, které si polepšily z 129 TWh na loňských 196 TWh.

Výroba elektřiny z větrných solárních, biomasových a uhelných zdrojů v EU (2010 - 2017)). Zdroj: The European Power Sector in 2017, Sandbag and Agora Energiewende.
Výroba elektřiny z větrných, solárních, biomasových a uhelných zdrojů v EU (2010 – 2017). Zdroj: The European Power Sector in 2017, Sandbag and Agora Energiewende.

Jaderné elektrárny si drží prvenství, uhlí pokračuje v ústupu z pozic

Na čele žebříčku výrobních zdrojů se od roku 2013 drží jaderné elektrárny, které v rámci EU vyrobily v roce 2017 25,6 % elektřiny. Výroba jaderných elektráren v loňském roce dosáhla hodnoty 830 TWh, což je pokles o téměř 9,5 % ve srovnání s rokem 2010. Trend výroby elektřiny jaderných zdrojů je ovšem ve srovnání s uhelnými zdroji jen velmi mírně klesající. Ještě v roce 2012 se uhelné zdroje dělily s jadernými o prvenství ve výrobě elektřiny. V loňském roce však již uhelné elektrárny vyrobily o 161 TWh méně než jaderné zdroje.

Pokles výroby elektřiny z jádra bude v následujících letech pokračovat a bude ještě urychlen plánovaným odstavováním jaderných elektráren především v Německu a částečně ve Francii. Výkon aktuálně budovaných bloků rámci Unie totiž není dostatečný pro nahrazení výkonu jaderných zdrojů, které mají být odstaveny.

Zdrojem dat do roku 2015 je Eurostat, pro roky 2016 a 2017 se vychází z údajů ENTSO-E a dat provozovatelů přenosových soustav.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(4)
Martin Hájek
1. únor 2018, 18:55

Zase další takzvaný umělý rekord, aby bylo o čem psát. Voda není obnovitelný zdroj energie? Pokud ano, tak výroba elektřiny z OZE překonala dávno nejen uhlí, ale i jádro. Jenomže to už by pak nešlo psát o novém úžasném rekordu a překonání dalšího milníku... Zoufalství zelené propagandy stále hledá své dno.

C
1. únor 2018, 20:33

Páte pravdu že kolem hydroelektráren panuje takové divné "vakuum" dávají se pořád postaru jako samostatný typ, přitom to OZE jsou. Možná za tím je to že vadí přehrady, ale to už pak opravdu můžeme pochybovat o soudnosti výrobců koncepcí. Dokud jsou velké hydroelektrárny a zejména PVE, tak se nějaká integrace OZE dá uvažovat, poměr výkon/cena/životnost bude u těchto asi nejlepší, bez nich to bude už opravdu nerealizovatelné.

Josef
1. únor 2018, 23:56

Ten důvod je ovšem v metodice IEA , protože renewables jsou zdroje kde je biomasa , vítr slunce , odpady a geotermální energie. Voda má samostatnou kapitolu , není to koncepční z hlediska energetiky , ale nejde patrně o propagandu , protože proti vodě byly tyto zdroje ze začátku fakticky zanedbatelné a ze společných grafů by nikdy nebyl vidět jejich vývoj, prakticky bylo tedy nutné udělat tuto skupinu bez vody. Jinak od roku 2014 je vidět silný nástup plynu , který předčil co se růstu týče všechny zdroje včetně podporovaných OZE, právě na úkor plynu poklesla spotřeba uhlí.

Petr
2. únor 2018, 10:58

Blbost.

Spíš by to chtělo vysvětlit proč od roku 2010 do 2014 plyn klesl o třetinu. Že by to byl jen pokles průmyslu po 2008 krizi? A plyn jako nejdražší nedotovaný, to všechno odnesl sám.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se