Domů
Komoditní trhy
2020: Ekologizace lodní dopravy rozhýbá trh s ropou
Ropný tanker v Bosporu
Zdroj: Teo Romera / Creative Commons / CC BY-SA 2.0

2020: Ekologizace lodní dopravy rozhýbá trh s ropou

Nová ekologická pravidla pro lodní dopravu, která vstoupí v planost již v roce 2020, zásadně ovlivní světovou poptávku po ropných produktech. Vzhledem k současnému stavu na trhu lze očekávat, že ne všichni dopravci se na zpřísněné emisní limity stačí připravit.

Mezinárodní námořní organizace při OSN na konci roku 2016 stanovila nové emisní limity pro lodní dopravu. Podle nich bude od roku 2020 zakázán provoz těch lodí, které využívají palivo s vyšším obsahem síry, než je 0,5 %. Současný limit dosahuje hodnoty 3,5 %.

Provozovatelé lodí tak budou nucení přejít z levných paliv s vysokým obsahem síry na paliva dražší s nižším obsahem této látky. Alternativou je instalace přídatného zařízení na snížení škodlivých emisí. Toto opatření je však značně investičně náročné.

Rafinérie nejspíš nebudou schopny uspokojit poptávku

Podle agentury Reuters současná spotřeba vysoko sirného paliva v lodní dopravě dosahuje přibližně 4 miliónů barelů za den. V roce 2020 by měla poklesnout na pouhý 1 milión. Většina poptávky se přesune na kvalitnější palivo s nízkým obsahem síry.

Podle aktuálních predikcí však tuto poptávku nebudou schopny uspokojit současné rafinérie. Pouze některé z nich mají k dispozici technologie k výrobě kvalitního paliva. Jedná se přibližně o 40 % rafinérií v Evropě a na Středním východě.

Cena technologie blížící se miliardě dolarů může být pro mnohé společnosti limitujícím faktorem. Tyto rafinérie se proto budou snažit nakupovat přímo ropu z ložisek s nižším obsahem síry. Analytici se domnívají, že právě zásadní změna orientace poptávky povede k významnému zvýšení volatility na trhu s ropou.

Zdroj úvodní fotografie: MrHicks46

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(1)
Hellister
20. květen 2018, 11:13

Takže v roku 2020 cena benzínu 2 eura a viac ?!

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se