Domů
Energetika v zahraničí
3000 metrů pod povrchem: Čína pokračuje v hledání domácích zdrojů uranu
První gramy uranového "žlutého koláče" z mořské vody; Zdroj: PNNL

3000 metrů pod povrchem: Čína pokračuje v hledání domácích zdrojů uranu

Čína v posledních několika letech uvedla do provozu řadu nových jaderných reaktorů, díky kterým tak několikanásobně navýšila výrobu elektřiny z jádra. Země se rovněž snaží navýšit domácí těžbu uranu, v čemž jí má pomoci i nový, 3000 metrů hluboký průzkumný vrt.

V polovině prosince proběhlo v Číně slavnostní zahájení projektu zatím vůbec nejhlubšího průzkumného vrtu spojeného s hledáním zásob uranu. Ceremoniál proběhl u naleziště Xiangshan nedaleko města Fu-čou, ve kterém se uranová ruda podle serveru world-nuclear-news.org začala těžit a zpracovávat již před více než 50 lety.

Xiangshan je vůbec největším nalezištěm uranu sopečného původu v Číně. Ložisko by mělo v hloubkách mezi 700 a 1000 metry ukrývat na 30 tisíc tun uranu, avšak na výzkum ve větších hloubkách zatím nebyl kladen velký důraz.

Nový 3000 metrů hluboký vrt by nicméně vědcům měl umožnit lépe porozumět tamním geologickým strukturám a poskytnout více znalostí o polymetalické mineralizaci uranu.

„Tato technologie nám pomůže podpořit teoretický výzkum v oblastech zahrnujících metalurgii hydrotermální polymetalické uranové rudy, hloubku mineralizace uranu, hluboké struktury a identifikaci geologických oblastí a důležitých prvků pro tvorbu rudy při mineralizaci uranu v hloubkách,“ uvedla společnost CNNC.

Projekt by podle společnosti měl přinést i poznatky vedoucí ke zlepšení technologií pro hloubkové vrtání, průzkum ložisek s vysokou přesností a záznam geofyzikálních vlastností vrtů s vysokou teplotou a pod vysokým tlakem.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(2)
energetik
3. leden 2020, 20:36

Také to těží kyselinou sírovou podobně jako to tady v Ralsku?

Jiří
4. leden 2020, 19:46

V tomto případě se jistě bude jednat o hlubinnou hornickou těžbu. Je to jednat polymetalické zrudnění (spolu s dalšími kovy) a především ve velké hloubce. Škoda, že neuvádí obsahy.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se