V době, kdy se americký prezident Donald Trump snaží otřást základy pařížské klimatické dohody, uvedla švýcarská společnost Climeworks do komerčního provozu zařízení na zachytávání CO2. Toto zařízení, o jehož výstavbě jsme již informovali, se nachází nedaleko Curychu a ročně dokáže zachytit 900 t CO2 přímo z atmosféry.

Christoph Gebald a Jan Wurzbacher dovedli po devíti letech od první myšlenky na zařízení zachytávající ze vzduchu CO2 svůj projekt až ke komerční aplikaci.

Jejich technologií je osazená střecha zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) v oblasti Hinwil. ZEVO zároveň slouží jako zdroj tepelné a elektrické energie pro fungování technologie společnosti Climeworks. Realizace pilotního projektu na přímé zachytávání CO2 ze vzduchu byla podpořena švýcarským Federálním úřadem pro energetiku i Evropskou unií.

Ze vzduchu zachycený CO2 je v tomto pilotním projektu potrubím veden do nedalekých skleníků, kde je pěstována zelenina. Díky dávkování oxidu uhličitého do skleníku dochází k zvýšení výnosů pěstovaných plodin až o 20 %. Dle autorů konceptu je obecně možné zachycený CO2 využít také v dalších odvětvích jako například v potravinářském průmyslu, kde může být využit k tvorbě ochranné atmosféry nebo jako konzervant. Zachycený oxid uhličitý může být také ukládán do podzemních úložišť.

„Jakmile získáme reálná data týkající se spotřeby energie a všech provozních nákladů, budeme schopni vytvořit kalkulace pro realizaci našeho zařízení v ještě ve větším měřítku,“ řekl Jan Wurzbacher, provozní ředitel a současně jeden ze zakladatelů Climeworks.

Cíl: zachytit 1 % globálních emisí CO2 do roku 2025

Zakladatelé Climework si vytyčili ambiciózní cíl – chtějí totiž, aby prostřednictvím jejich zařízení bylo do roku 2025 zachytáváno 1 % celosvětových emisí CO2. Pro dosažení tohoto cíle je nutné nainstalovat přibližně 750 000 zařízení o velikosti lodního kontejneru, která budou vybavena technologií zachytávání CO2.

Zdroj úvodního obrázku: http://www.climeworks.com

Komentáře

0 komentářů ke článku "undefined"

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *